Dietetyk to specjalista ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę na temat prawidłowego żywienia zarówno u osób chorych, jak i zdrowych. Specjalista dietetyki zajmuje się profilaktyką chorób dietozależnych i leczeniem żywieniowych w wielu stanach chorobowych, które wymagają przestrzegania przez pacjenta konkretnej diety wspierającej proces leczenia.
W Polsce ponad 3 na 5 dorosłych ma nadwagę, a co 4 dorosły Polak zmaga się otyłością, co najmniej 3 mln Polaków choruje na cukrzycę i około 22% społeczeństwa zmaga się lub zmagało z chorobami tarczycy. Co łączy ze sobą te schorzenia? – w terapii wszystkich wymienionych bardzo duże znaczenie ma zbilansowana dieta i odpowiednie nawyki żywieniowe. Oczywiście otyłość, cukrzyca i choroby tarczycy to tylko niektóre jednostki chorobowe, w których dieta może znacznie wpłynąć na przebieg leczenia i funkcjonowanie organizmu. Prawidłowy sposób odżywiania jest jednym ze środków zapobiegania i leczenia wielu innych chorób przewlekłych. Około 80 jednostek chorobowych wynika pośrednio z wadliwego sposobu odżywiania. Poradnia dietetyczna w Krakowie jest idealnym miejscem dla pacjentów, którzy chcą całościowo zadbać o swoje zdrowie i sprawność fizyczną. Dietetyk współpracując z lekarzami innych specjalizacji edukuje pacjenta na temat żywienia w poszczególnych jednostkach chorobowych i pomaga wdrażać te zalecenia w życie.
Obszar zainteresowań dietetyki jest bardzo szeroki. Do naszej poradni dietetycznej najczęściej zgłaszają się pacjenci z takimi problemami jak:
Zmiana nawyków żywieniowych w przypadku chorób dietozależnych (choroby układu krążenia, nowotwory – rak jelita grubego, żołądka, przełyku, piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn, zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzyca, osteoporoza, chorobą trzewna, może prowadzić do:
Poradnia dietetyczna Kraków oferuje również wsparcie specjalisty dietetyki dla osób:
Na konsultacji w poradni dietetycznej wykonujemy również:
Na wizytę u dietetyka warto zabrać ze sobą aktualne wyniki badań diagnostycznych wykonywane w związku z problemem zdrowotnym, z jakim zgłaszamy się na konsultację (najczęściej są to lipidogram (trójglicerydy, cholesterol, HDL, LDL), poziom TSH / ft3 / ft4 i poziom glukozy). Dodatkowo jeśli pacjent posiada dokumentację medyczną z wcześniejszego leczenia, również warto zabrać ją na wizytę w poradni. Przedstawienie już wykonanych badań i dokumentacji z wcześniejszych terapii ułatwi poznanie źródła problemu i przyspieszy proces leczenia pacjenta. W dniu wizyty u dietetyka nie należy spożywać obfitych posiłków na około 3 godziny przed konsultacją, godzinę przed wizytą warto też ograniczyć przyjmowane płyny. Polecamy na wizytę założyć wygodne, luźne ubranie, które ułatwi wykonywanie pomiarów antropometrycznych (obwodu w pasie, talii i biodrach). Warto również na około 3 godziny przed terminem wizyty zrezygnować z aktywności fizycznej.
Podczas pierwszej wizyty dietetyk omawia z pacjentem dotychczas stosowaną dietę – może zapytać na przykład o produkty spożywane w wybranych dniach i godzinach posiłków, o poziom aktywności fizycznej, próby wcześniejszego odchudzania, zdiagnozowane choroby i przyjmowane leki – warto spisać na kartce najważniejsze informacje. Po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu z pacjentem i wstępnej diagnozie problemu, wykonywane są pomiary (mogą to być pomiary antropometryczne, dokładne pomiary składu ciała). Następnie wyznaczane są cele do osiągnięcia podczas terapii – wyznaczany jest termin ich osiągnięcia. Dietetyk omawia z pacjentem najważniejsze założenia diety, które szczegółowo opisywane są w przygotowywanym przez specjalistę i dobranym do indywidualnych potrzeb i preferencji jadłospisie. Dietetyk przedstawia też plan kolejnych spotkań, które mają na celu kontrolę postępów. Sukces terapii zależny jest od dostosowania się pacjenta do zaleceń i wytycznych dietetyka.